tiistai 23. syyskuuta 2008

Oletko jo kuullut?

Mies soitti minulle puolen päivän aikaan töihin ja kysyi, että olenko jo kuullut siitä koulujutusta. Mielessäni ajattelin eri kouluja joihin kuopuksemme ehkä menee ensi syksystä lähtien, kysyin mitä koulujuttua hän tarkoittaa.
Hänen vastaustaan en olisi halunnut kuulla. Suomessa on taas ammuttu koulussa. Luin työn ohella äkkiä uutiset internetistä. Ja tietenkin monta kysymystä jäi pyörimään päähän. Miksi (taas)? Kuinka ahdistunut ihmisen täytyy olla, kun hän ainoana ratkaisunaan näkee enää toisten ja itsensä satuttamisen ja murhaamisen? Miten uhrien omaiset selviävät tästä tuskasta, menetyksestä? Miten me yhteiskunnan jäsenet kohtaamme tämän ongelman? Mitä jokainen meistä voi tehdä, jotta .... tämä maapallo on elämää rikastuttava paikka? ...jotta nuoret, lapset ja vanhemmatkin katsoisivat luottavaisin mielin tulevaisuuten? ...jotta elämä on elämisen arvoista? ... jotta jokainen tulee kuultua eikä jää ongelmiensa kanssa yksin? ...
Mikä meidän systeemissä mättää? Näitä kysymyksiä mietin. Nopeita vastauksia ei ole. Olen äärettömän järkyttynyt ja surullinen tapahtuneesta.

2 kommenttia:

maria kirjoitti...

Tämä on järkyttävää.
Kirjoitin jo omaan blogiinikin jutun, joka nyt yhdistyi alkuperäiseen tarkoitukseeni kirjoittaa tarina. Nyt se tarina kytkeytyi tähän päivään.
Jos jaksat ilmoittele teidän uutisointia. Minua kiinnostaa myös viitataanko siellä esim. Pisa-tutkimuksiin.
Mietin myös ankarasti mitä minä voisin tehdä...
Tämä on aika masentavaa.

Pauli kirjoitti...

Uutisointi on asiallista ja järkytys on täälläkin iso. Tietenkin viitataan siihen, että Suomen koulujärjestelmä on maailman paras Pisa-tutkimusten mukaan. Minusta Pisa-tutkimukset eivät kuulu tähän ongelmaan. Pisassa tutkitaan lasten/koululaisten lukutaitoa, matemaattisia ja luonnontieteellisiä tietoja ja kykyjä. Valitettavasti ei ole olemassa Pisa-tutkimusta sosiaalisista taidoista, yhteisvastuusta ja myötätunnosta. Aamun lehdessä oli uutinen eräästä kaupungista Itävallassa: oppilas oli hyökännyt rehtorin kimpuun pesäpallomailan kanssa. Internetistä luin, että koulusurmaaja oli koulukiusattu. Kysymys kiusaajalle kuuluu, miksi kiusaat? Kysymys mobbaajalle työpaikalla: miksi kiusaat?