tiistai 25. maaliskuuta 2008

Muutama sana ...rakkaudesta

Eilen lukasin Anja Snellmanin Rakkauden maanosat. Tarina kuvaa Oonan ja Alexin rakkaussuhdetta ja tämän suhteen maailmanympärysmatkaa. Jokaisella rakkauden vaiheella on oma maanosansa. Rakkaustarina on ytimekkäästi ja värikkääasti, mielikuvitusta ja arvatenkin myös todellisuutta käyttäen, kerrottu (takakannessa mainitaan, että kuvaus on vahvasti omakohtainen). Luin tarinan yhteen putkeen ja tunsin jollain tavalla myötätuntoa tarinan naispuolisen päähenkilön kanssa. Tosin yritin myös samaistua miespuoliseen henkilöön, mutta en saanut hänen ääntään, hänen mielipiteitään, tarpeitaan kuuluviin päässäni.
Kirja sai minut miettimään omia menneitä suhteita sekä nykyistä suhdettani. Ja ajauduin miettimään sanaa rakkaus. Mitä sillä tarkoitetaan? Mitä se merkitsee? Kun sanotaan "rakastan sinua", mitä itseasiassa halutaan sanoa? Minulla on aina ollut vaikeuksia rakkaus-sanan kanssa. Se voi sisältää niin paljon ja kuitenkin se usein on pelkkä tyhjä sananhylsy. Tai se on niin kuin naimisiin menemisessa. On olemassa lyhyt kaava ja pitkä kaava. Eli lyhyt kaava "rakastan sinua". Sitten on olemassa aina tilanteen mukaan muuttuva pitkä kaava, esim. "kun istumme tässä yhdessä illalla jutellen, niin tunnen lämmön aallon sisälläni. Tunnen kuinka vuosien varrella olemme oppineet toinen toistemme huumorin - se antaa ihanan keveyden, läheisyyden ja turvallisuuden tunteen. Nautin näistä yhteisistä hetkistä - kiitos". Olen alkanut harjoittelemaan tätä "pitkää kaavaa". Näin minulle itsellenikin selviää, mikä minulle on suhteessa toiseen ihmiseen tärkeää.
Sana rakkaus osui myös silmiin Tommy Tabermannin lakialoitteesta viikon pituisesta rakkauslomasta. Ymmärtääkseni kaikilla työssäkäyvillä ja parisuhteessa elävillä pitäisi olla oikeus viikon pituiseen rakkauslomaan. Pidän aloitetta hyvänä keskustelun alkuna sille, miten voimme itse vaikuttaa omiin valintoihimme, omiin arvoihimme sekä ottaa itse vastuun omista tunteistamme ja valinnoistamme. Voidaksemme elää elämänmyönteistä elämää - nauttia elämän kauneudesta kaikkine sateenkaaren vivahteineen. Ylimääräinen viikko lomaa voi olla yksi strategia tällaisen näkökannan edistämiselle/laajentamiselle. Mielenkiintoista seurata kuinka paljon aiheesta keskustellaan lähitulevaisuudessa vai oliko aihe vain pieni tuulahdus meediassa?

2 kommenttia:

maria kirjoitti...

Meillä ollut taas samanlaisia ajatuksia... Tosin minulla taas ajatuksen juoksu koostuu kaiken maailman sateenkaaren väreistä ;-)

maria kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.