tiistai 8. tammikuuta 2008

Tasa-arvosta

Huomenna, 09.01.2008, tulee kuluneeksi 100 vuotta Simone de Beauvoirin syntymästä.

Hänen tunnetuin teoksensa on "Toinen sukupuoli" ja siitä usein siteerattu lause, että naiseksi ei synnytä vaan naiseksi tullaan.

Laitan tähän muutaman valitun kohdan YK:n ihmisoikeusjulistuksesta muistutuksena siitä, että edelleenkään naiseksi syntynyt ihminen ei ole tasa-arvoinen mieheksi syntyneen ihmisen kanssa.

1. artiklassa julistetaan mm:

Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä.

2. artiklassa julistetaan mm:

Jokainen on oikeutettu kaikkiin tässä julistuksessa esitettyihin oikeuksiin ja vapauksiin ilman minkäänlaista rotuun, väriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittiseen tai muuhun mielipiteeseen, kansalliseen tai yhteiskunnalliseen alkuperään, omaisuuteen, syntyperään tai muuhun tekijään perustuvaa erotusta.

23. artiklassaa julistetaan mm:

Jokaisella on oikeus ilman minkäänlaista syrjintää samaan palkkaan samasta työstä.


-----
Pelkkä ajatuskin, että samaa työtä tekeville ihmisille maksetaan eri palkkaa sukupuolesta johtuen on aivan käsittämätön epäkohta nyky-yhteiskunnassa. Onko kukaan poliitikko oikeasti valmis taistelemaan tätä epäkohtaa vastaan?

Ei kommentteja: